Már a név leírásakor összefutott a nyál a számban, egyszerűen imádom ezt az ételt, olyan egyszerű és egyben fenséges is.
Mint sok indiai ételre, erre is igaz, ahány ház annyi szokás. A fűszerekkel ízlésed szerint próbálkozhatsz
A mutter vagy matar a borsó, a paneer pedig egyfajta tradicionális házi sajt. A mutter panner tulajdonképpen egy sajtos, borsós paradicsomszósz. Lássunk is neki!
Hozzávalók:
- egy nagy vöröshagyma
- négy fokhagyma
- egy centis gyömbérdarab
- három kanál olaj
- csilipaprika
- egy kanál fekete mustármag
- egy kiskanál római kömény
- egy kiskanál curry
- egy kiskanál garam maszala
- egy kiskanál örölt koriander
- négy deci paradicsomlé
- egy kiskanál cukor
- két kiskanál só
- fél kiló zöldborsó
- negyven deka paneer
- friss koriander vagy petrezselyem
Elkészítés:
Először az alaposan lecsöpögtetett, kockákra vágott paneert forró olajban szép barnára sütöd.
Külön serpenyőben olajon melegítsd az apróra vágott csilipaprikát (annyit amennyit elbírunk csípősségben), dobd rá a fekete mustármagot és pattogtasd ki. Ezután jöhetnek sorba a fűszerek: római kömény, curry, garam maszala, őrölt koriander. 15-20 másodpercig hagyd sülni, majd tedd rá az aprított hagymát a zúzott fokhagymát és gyömbért. Kicsi párolás után jöhet bele a paradicsomlé, a cukor, só, és a zöldborsó. Amikor megfőtt a borsó tedd hozzá a paneert, a leveles koriandert vagy petrezselymet és hagyd egy kicsit rottyanni.
Tipp:
- a paneert megveheted ázsiai boltban, vagy Te magad is elkészítheted. Hémangi receptje pontosan leírja, hogy kell elkészíteni – 2 liter tejből kb. 200 g sajt lesz,
- paneer helyett próbálkozhatsz rikottával is (vagy más savós túróval),
- rizzsel, chapatival, naannal kiváló étel.