Mutter paneer

Már a név leírásakor összefutott a nyál a számban, egyszerűen imádom ezt az ételt, olyan egyszerű és egyben fenséges is.

Mint sok indiai ételre, erre is igaz, ahány ház annyi szokás. A fűszerekkel ízlésed szerint próbálkozhatsz

A mutter vagy matar a borsó, a paneer pedig egyfajta tradicionális házi sajt. A mutter panner tulajdonképpen egy sajtos, borsós paradicsomszósz. Lássunk is neki!

Hozzávalók:

  • egy nagy vöröshagyma
  • négy fokhagyma
  • egy centis gyömbérdarab
  • három kanál olaj
  • csilipaprika
  • egy kanál fekete mustármag
  • egy kiskanál római kömény
  • egy kiskanál curry
  • egy kiskanál garam maszala
  • egy kiskanál örölt koriander
  • négy deci paradicsomlé
  • egy kiskanál cukor
  • két kiskanál só
  • fél kiló zöldborsó
  • negyven deka paneer
  • friss koriander vagy petrezselyem

Elkészítés:

Először az alaposan lecsöpögtetett, kockákra vágott paneert forró olajban szép barnára sütöd.

Külön serpenyőben olajon melegítsd az apróra vágott csilipaprikát (annyit amennyit elbírunk csípősségben), dobd rá a fekete mustármagot és pattogtasd ki. Ezután jöhetnek sorba a fűszerek: római kömény, curry, garam maszala, őrölt koriander. 15-20 másodpercig hagyd sülni, majd tedd rá az aprított hagymát a zúzott fokhagymát és gyömbért. Kicsi párolás után jöhet bele a paradicsomlé, a cukor, só, és a zöldborsó. Amikor megfőtt a borsó tedd hozzá a paneert, a leveles koriandert vagy petrezselymet és hagyd egy kicsit rottyanni.

Tipp:

  • a paneert megveheted ázsiai boltban, vagy Te magad is elkészítheted. Hémangi receptje pontosan leírja, hogy kell elkészíteni –  2 liter tejből kb. 200 g sajt lesz,
  • paneer helyett próbálkozhatsz rikottával is (vagy más savós túróval),
  • rizzsel, chapatival, naannal kiváló étel.

Kommentek

Tagged with:
Posted in gastro
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons