Indiai paradicsom leves (tamaatar shorba)

Épp az előbb ettem nagymamám paradicsom levesét, hm.. nagyon finom (betű tésztával). Be is villant a gastro blogunk, csak fel kell tennem ide egy jó kis leves receptet. Ez egy indiai ihletésű paradicsomleves, finoman fűszeres, semleges ízű reszelt sajttal az igazi. A titkos hozzávaló a 2 evőkanálnyi vörös lencse, sűrítésnek ( rántás nincs benne ) és a beltartalom növeléséhez.

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj (ha van ghi)
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 tk garam masala
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1/2 tk gyömbér por
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 púpos tk ételízesítő (lehetőleg bio)
  • 3 deci víz
  • 3 babérlevél
  • egy pár szál zeller zöld
  • 2 evőkanál vörös lencse
                • 1 kg paradicsom

Elkészítés:

A vajon pirítsuk meg a feldarabolt hagymát, tegyük bele a fűszereket ( gyömbér, kömény, garam masala ) és kevergessük egy pár másodpercig. Rakjuk hozzá a felvágott vagy szétnyomott fokhagymát és az ételízesítőt, majd öntsük fel a 3 dl vízzel és tegyük bele a zellert, a babérlevelet,  a felkockázott paradicsomokat és a vörös lencsét.
Főzzük fél órán keresztül, végül turmixoljuk össze, de előtte vegyük ki a babérlevelet.

Tipp:

  • a paradicsomot előtte érdemes leforrázni és a héjától megszabadítani,
  • paradicsomlevet is használhatunk egész paradicsom helyett,
  • tálaljuk forrón, reszelt sajttal megszórva,
  • dúsíthatjuk kókusztejjel vagy joghurttal,
  • mikor kész, a tetejét megszórhatjuk friss korianderrel vagy petrezselyemmel,

Jó étvágyat hozzá!

 

Kommentek

Tagged with:
Posted in gastro
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons