Épp az előbb ettem nagymamám paradicsom levesét, hm.. nagyon finom (betű tésztával). Be is villant a gastro blogunk, csak fel kell tennem ide egy jó kis leves receptet. Ez egy indiai ihletésű paradicsomleves, finoman fűszeres, semleges ízű reszelt sajttal az igazi. A titkos hozzávaló a 2 evőkanálnyi vörös lencse, sűrítésnek ( rántás nincs benne ) és a beltartalom növeléséhez.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál vaj (ha van ghi)
- 1 fej lila hagyma
- 1 tk garam masala
- 1 tk őrölt római kömény
- 1/2 tk gyömbér por
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 púpos tk ételízesítő (lehetőleg bio)
- 3 deci víz
- 3 babérlevél
- egy pár szál zeller zöld
- 2 evőkanál vörös lencse
- 1 kg paradicsom
Elkészítés:
A vajon pirítsuk meg a feldarabolt hagymát, tegyük bele a fűszereket ( gyömbér, kömény, garam masala ) és kevergessük egy pár másodpercig. Rakjuk hozzá a felvágott vagy szétnyomott fokhagymát és az ételízesítőt, majd öntsük fel a 3 dl vízzel és tegyük bele a zellert, a babérlevelet, a felkockázott paradicsomokat és a vörös lencsét.
Főzzük fél órán keresztül, végül turmixoljuk össze, de előtte vegyük ki a babérlevelet.
Tipp:
- a paradicsomot előtte érdemes leforrázni és a héjától megszabadítani,
- paradicsomlevet is használhatunk egész paradicsom helyett,
- tálaljuk forrón, reszelt sajttal megszórva,
- dúsíthatjuk kókusztejjel vagy joghurttal,
- mikor kész, a tetejét megszórhatjuk friss korianderrel vagy petrezselyemmel,
Jó étvágyat hozzá!