Hasznos

Ha bármilyen kérdésed van küldj e-mailt a hello@old.utazzindiaba.hu -ra vagy hívj minket!
Tamás: +36 30 9 000 367

Lájkolj minket a Facebookon!

Olvasd el új cikkünket: Vida Veronika

Az ország számokban

 • Területe: 3,29 millió nkm
 • Államformája: köztársaság
 • Lakóinak száma: kb. 1,1 milliárd
 • Fővárosa: Delhi
 • Nagyobb városok: Mumbai, Calcutta, Bangalore, Chennai, Hyderabad
 • Nyelv: hindi, angol, 15 egyéb hivatalos nyelv

Vízum

Az Indiába érvényes turistavízumot az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetségén lehet igényelni.
A követség címe: 1025-Budapest, Búzavirág u.14. Telefon: 06-1-325-7742, 06-1-325-7743. Vízum ügyintézés: H-Cs : 10-12 óra között. Díja: 16 000 Forint, ha szükséges dupla/tripa belépéses vízumot is kiadnak – ha tovább utaznál valahova!

A Nepál és Sri Lanka vízumot az országba való belépéskor, a határon kell igényelni, díja 40 USD.

A vízum kiállításához szükséges:

 • eredeti útlevél (az utazás időpontjától számítva legalább 6 hónapig érvényes),
 • 2 db igazolványkép (5×5 cm méretű, fehér hátterű igazolványkép),
 • India: Online kitöltött vízumkérő lap 2 db kinyomtatott példánya 2 helyen aláírva (az igénylés előtt minimum 1 nappal kell kitölteni),
 • India: a retúr repülőjegy vagy a repülőjegy foglalás fénymásolata,
 • India: banki igazolás vagy netbankról letöltött egyenleg, hogy az indiai tartózkodás idejére az utas rendelkezésére áll min. 30   USD/fő/nap összeg. (Házaspáronként egy igazolás elegendő).
 • India: személyi igazolvány és lakcímkártya másolata
 • India: hotel foglalás másolata vagy referencia személy igazolvány másolata

India:

A vízumigénylő lapot online kell kitölteni az alábbi címen (angolul): http://indianvisaonline.gov.in/visa/ .

Az ív kitöltése után pedig ki kell nyomtatni és aláírni.

Részletek a követség honlapján: http://www.indianembassy.hu/
A vízumot 3-5 munkanapon belül elkészítik.
Egyéni vízumügyintézés esetén előfordulhat, hogy egy személyes elbeszélgetésen kell részt venni az indiai konzullal.

TIPP: a vízum csoportos intézésére is lesz lehetőség

Helyi idő

India: télen +4 óra 30 perc az időeltolódás, nyári időszámításnál +3 óra 30 perc

Nepál: télen +4 óra 45 perc az időeltolódás, nyári időszámításnál +3 óra 45 perc

Sri Lanka: télen +4 óra 30 perc az időeltolódás, nyári időszámításnál +3 óra 30 perc

Telefon

Az országokban a magyar mobiltelefonok általában működnek, noha van úgy, hogy csak sms küldés/fogadás lehetséges. Az utcai készülékekről ugyanakkor kifejezetten olcsó és jó minőségű a telefonálás.

Elektromos áram

220-240 voltos feszültség, adapterek használata szükséges.

Higiénia, oltás

Az alapvető higiénia megfelelő, de mint bárhol, itt is előfordulhatnak emésztési zavarok. Ezek legfőképp a megváltozott étrendnek köszönhetőek, de kis odafigyeléssel a legtöbb probléma elkerülhető.

Az erre a területre utazóknak nincs kötelezően előírt védőoltás, mégis ajánljuk a nagyobb utazások előtt szokásos általános védőoltások – Hepatitis A és B, Tífusz, Tetanusz, Diftéria – beszerzését. A megfelelő védettség kialakulása miatt ezeket célszerű minél előbb beadatni. Az általunk meglátogatott területeken ebben az évszakban nem fordul elő malária, illetve az itthon kapható malária tabletta nem a leghatásosabb Indiában, érdemesebb kint megvásárolni, ha valaki ettől nagyobb biztonságban érzi magát.

A Nemzetközi Oltóközpont címe: Budapest, IX. ker. Gyáli u. 2-6., Tel.: (06-1) 476-1364, nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9-14 óra között.

Általánosan elmondható, hogy az oltásoknál sokkal fontosabb az, hogy csak megfelelő körülmények között elkészített ételt, hámozott gyümölcsöt, zöldséget együnk és mindig palackozott vizet igyunk. A húsoktól minden körülmény között tartózkodjunk! Ha erre vigyázunk, nagy valószínűséggel nem fogunk megbetegedni. Természetesen egy-két alapvető orvosságot érdemes magaddal hoznod: lázcsillapítót, lázmérőt, fájdalomcsillapítót, has fogót, hashajtót, megfázás- és torokfájás elleni szert, fogfájás ellen fájdalomcsillapítót, görcsoldót valamint sebfertőtlenítő szert, kötszert és ragtapaszt, de a helyi gyógyszertárak kínálata is kielégítő, olcsó és hatásos szereket kínálnak.

TIPP: az oltások esetében olcsóbb megoldás az, ha felkeresed a körzeti orvosodat, aki felírja receptre és Te magad veszed meg az oltásokat a gyógyszertárban (ha nincs készleten, 1-2 nap alatt megjön), majd a körzeti orvosod be is adja azokat.

Oltások:

 • kötelező: Twinrix: Hepatits A-B, kb. 3×7.800 ft, védettség: 25 év
 • opcionális: Boostrix polio: Diphtheria-pertussis-poliomyelitis-tetanus, 6800 ft, védettség: 10 év
 • opcionális: Typherix: tífuszos láz, 3800 ft, védettség: 3 év
 • opcionális: Meningitis: agyhártya gyulladás, kérd ki az orvosod véleményét, védettség: 3-5 év
 • ezen az oldalon, ha beírod az oltás nevét, teljes leírást kapsz róla: http://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso.

Időjárás

Utazásunk időpontja az októbertől márciusig tartó monszunszél okozta száraz évszakra esik, ezért jó időre számíthatunk, kevés csapadékkal és átlagosan magas hőmérséklettel. Napközben 31-35 Celsius fok várható, de éjszaka sem hűl le a levegő 22-24 Celsius fok alá. Komolyabb esőzésekre tehát nem kell számítani, de egy-egy intenzív zápor előfordulhat.

Szállás

A Szállások a magyarországi 2-3 csillagnak felelnek meg. A zuhanyzók és vécék állapota tehát jó, meleg vízre szinte mindenhol számíthatunk, maximum időbeni korlátok lehetnek. A szobák mérete, tájolása, felszereltsége egymástól eltérő lehet. A szobák általában két vagy háromágyasak, így az egyedül jelentkezőket összetársítjuk nemben és lehetőség szerint korban megegyező utastársakkal. Fontos, hogy a terület jellegéből adódóan például nincs (mert nem lehet) előre lefoglalva minden szállásunk, és bár célirányosan megyünk mindenhová, előfordulhat, hogy nem a tervezett helyet tudjuk elfoglalni, de törekszünk az ugyanolyan színvonal biztosítására.

Étkezés

Mindig lehet majd enni a különféle éttermekben vagy utcai étkezdékben. Ha nem a legolcsóbb utcai kifőzdékben eszünk, akkor is 1000 Ft alatt lehet ebédelni vagy vacsorázni. A legtöbb szálláshelyen vagy közvetlenül mellettük mindig lesz lehetőség erre. Az ételek leginkább a helyi konyha fogásaiból kerülnek ki, sok rizst, zöldséget és halat tartalmaznak, és egészségügyi szempontból biztonságosak. Sok helyen lehet kapni friss, érett gyümölcsöt, ami nagyon finom és olcsó. Mindenképp tartózkodjunk a hús fogyasztástól!

TIPP:

Árak:

 • Dhal: 50-90 rúpia (200-400 forint)
 • 1 db Samosa: 5-10 rúpia (20-40 forint)
 • 1 adag chai tea: 10-20 rúpia (40-80 forint)
 • 10 db kis banán: 30-40 rúpia (130-180 forint)
 • egy nagy papaya: 30-50 rúpia (130-210 forint)
 • 1 literes ásványvíz: 10-25 rúpia (40-110 forint)
 • 0,5 literes Coca Cola: 30-50 rúpia (130-210 forint)

Csomag

A nagy poggyász súlykorlátja a szokásos 30 kg-ot nem haladhatja meg. A kisebb, kézi poggyász súlyhatára 7 kg, ez lehetőleg kényelmes hátizsák, válltáska legyen. Az utazás alatt csomagjaink végig velünk lesznek, de a napi programhoz felesleges részüket természetesen az aktuális szállásokon tudjuk hagyni.

Öltözködés, felszerelés

Az utazás nagy részében a könnyű, kényelmes nyári öltözetet ajánljuk. Kényelmes hátizsák, nyári lábbeli vagy szandál, fejfedő, napszemüveg, naptej, hosszú szoknya vagy nadrág, hosszú ujjú ing estére a szúnyogok ellen, fényképezőgép, kullancs- és szúnyogriasztó.

TIPP: naptejet, kullancs- és szúnyogriasztót érdemes kint megvenni, jó minőségű és olcsó.

Vásárlás

Az európai árakhoz képest jóval olcsóbban juthatunk hozzá különleges keleti kézműves termékekhez, ötvösmunkákhoz, faragványokhoz, szőnyegekhez, ékszerekhez, ruhákhoz, füstölőkhöz, olajokhoz. Fontos tudni, hogy a boltok többségében (kivéve a nagyvárosokban található nemzetközi márkákat kínáló üzleteket) szinte elengedhetetlen az alkudozás. Azért túlzásba sem szabad esni! Az éttermekben szokásos borravalót adni, ennek mértéke megfelel az európai szokásoknak.
A nagyvárosokban mindenütt, de kisebb településeken is vannak bank automaták, a Visa, vagy MasterCard kártyák használhatók az ország területén, American Express kártyát viszont alig fogadnak el.

TIPP: költőpénznek dollárt hozz magaddal, amit a számos váltóhelyen át tudsz váltani, vagy bankkártyád használva bank automatából tudsz felvenni készpénzt. Egy tranzakció során általában 10,000 rúpiát lehet kivenni ATM-ből (a bankod kondíciós listájában megnézheted, mennyibe kerül a külföldi készpénzfelvétel).

TIPP: füstölőt, illóolajat, fűszert elsődlegesen Indiában, Mysore-ban tudunk venni nagyon jó minőségben és áron.

Biztosítás – Szükséges!

Szeretnénk figyelmedet felhívni arra, hogy a részvétel feltétele az út teljes időtartamára érvényes utasbiztosítás. A biztosítás érvényességét indulás előtt ellenőrizzük. Érvénytelen biztosítás vagy nem megfelelő (pl. világ területi hatállyal) hiányában az utazáson való részvételt megtagadhatjuk. Kérjük, nézd meg, van-e érvényes utasbiztosításod! Általában a bankkártyákhoz jár biztosítás, mi pedig olyat kötöttünk ami egy évre 30.000 Ft/fő és akárhányszor utazhatsz vele külföldre, de 1-1 utazás max. 3 hónap lehet.

TIPP:

 • a Wáberer biztosítónál online, percek alatt lehet utasbiztosítást kötni jó áron (www.wabard.hu),
 • a Netrisk.hu-ra való regisztrálás után a tagoknak kedvezményes áron nyújtanak utasbiztosítást,
 • érdemes megnézni a saját bankszámlánk, bankkártyánk kondícióit, sokszor ingyenes, általában 30 napra szóló utasbiztosítás jár a bankkártyánkhoz,
 • több banknál a bankszámlánkhoz kedvezményes árú, éves utasbiztosítást köthetünk 3500-5000 forint közötti összegekért (CIB, AXA, Citibank, MKB).

Kommentek

Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons