Az elmúlt pár nap Sri Lankán

Összeszedtem pár pontban, amik az elmúlt napokban történtek. Összességében kánaán van még mindig, bár a tegnapról szívesen lemondtam volna.

Motorbérlés

A motorbérlés relatív egyszerű dolog itt, kb minden 10. helyen találsz kiadó motorokat. A bukósisak használata kötelező, amúgy megállít a rendőr – megbüntetni nem szoktak, inkább beszélgetni akarnak. Mondjuk akkor is megállít, ha minden oké, hogy elmondhassa, beszélt egy külföldivel. De még ők is mosolyognak. Itt mindenki, de tényleg mindenki vidám állandóan. A boltos, a pincér, a rendőr és mindenki, mindig, mindenhol. Mindenki köszön, kedves és figyelmes. Sőt néha túlzásba is esnek, a pincér srác olyan alázatos akar lenni, hogy nem meri letenni a kavét az asztalra és percekig vacakol, hogy melyik oldalra tegye a kanalat és a sótartó jó helyen legyen.

Visszatérve a motorbérlésre. A motor ára általában flexibilis, itt is el lehet osztani az árat, olyan 75% a reális. Mondjuk láttam helyet, ahol csak 50%, de pl a fék necces, vagy nem tartják karban a mocikat. A benzin kb 60%-az otthoninak és bemondásra megy, mennyiért akarsz tankolni. A benzines bácsi is mosolyog.

A közlekedés más dolog mondjuk, ott is jó fej mindenki, de a busz a legerősebb állat. Tehát, ha busz jön, akkor fék, lehúzódik, megvár, túlél. Konkrétan a leszálláshoz néha csak lassítanak, illetve amikor kirepült a csomag hátulról akkor is csak röhögtek mekkora lúzer vagyok. Mindenki laza és mosolyog, kb mindenen. Nincs is okuk túlaggódni az életet, meleg van, banán van, finom és olcsó étel van, tenger van. Tehát kb minden van a boldogsághoz :) Na jó, lehet ezt európiai szemmel látom ilyen paradicsomnak, de attól még nekem az.

Az utak egyébként kb üresek már estefelé, de bármilyen jól motorozunk is, egy tehén, kecske, kutya, kivilágítatlan gyalogos vagy bicajos bármikor gondolhat egyet és kivág két ház közül, szóval csak óvatosan. Miközben ezt írom, megint itt vannak a majmok, akik múltkor. Akik az erdőben háborúztak este a szállásom mellett és kutyának néztem őket. Azt hiszem valaki lőtt is rájuk :D

Screen Shot 2016-02-02 at 19.45.28

Majmok

Semmit se hagyjunk elöl a szálláson ami mozdítható és elérhető. Rendszerint 6kor kelek. Jön a kis 30 fős majomcsalád és felmérik a terepet mi mozdítható. Valamelyik este a tetőn randalíroztak, úgyhogy a seprű nyelével akartam rendet tenni. Másnap visszajöttek és el akarták lopni a seprűt. Végül megállapodtunk, elvitték a füstölőtartónak használt kókuszdiómat és összetörték a bögrémet. Amúgy a majom nem annyira barátságos, túl közel nem szabad menni hozzájuk. Aranyos, meg kicsi szőrös de állati nagy fogai vannak.

Screen Shot 2016-02-02 at 19.45.47

Halászok fotózása

Egyetlen nem túl kedves helyi emberrel találkoztam, aki kissé nyersen akart pénzt, hogy lefotózzhassuk a halászokat. Mondjuk volt benne egy légkör, úgyhogy érthető. De akkor is fura volt.. A következő halászos helyen a srác már kedvesebb volt, ha tehetem adjak már valami kis pénzt, keveset keresnek, egész nap halászgatnak..Nyilván ad az ember, ha kedvesek vele :)

Screen Shot 2016-02-02 at 19.46.29

Fekvés valami ételtől

A tegnapot vízszintben töltöttem. Nem részletezem nagyon, a lényeg az ágy és a mosdó között szaladgáltam kb 5 percenként egész nap és valahogy annyira nem szerettem Sri Lankát. Már megszerettem megint, de a tegnap határozottan nem fog a kedvenceim közé tartozni. Ilyenkor jól jön az Indiából hozott elektrolit (otthon is lehet kapni, meg persze itt is), amit vízhez kell adni és egy ihatatlan de állati egészséges tutti-frutti ízű valamit kapunk. Hidratál és ez a lényeg, nem szeretni kell. Ezt ajánlom mindig legyen kéznél. Ha egyszer elkezdesz sok vizet veszíteni (így vagy úgy :D ) akkor jól fog jönni, könnyű itt orvoshoz kerülni kiszáradás miatt. Ja és a dedalon életet menthet, legyen nálad.

Halpiac

A halpiac a következő, ami minden faluban van és ahol mindenféle halat láthatsz. A cápától a rájáig, a teknőstől a polipig. Jópár halat pedig sosem láttam még. Mondjuk nem vagyok egy halpiac fetisiszta, úgyhogy ez érthető.

Screen Shot 2016-02-02 at 19.47.02

Hikkaduwa

A teknős rezervátum és a vad teknősös part. Hikkaduwa egy álom. Unawatuna az első valahogy nálam, de itt a teknősök kijönnek a partra és a kezedből esznek algát. És kb térdig érnek és hihetetlen. Ha van búvárszemüveged, akkor irány a víz és úszhatsz velük. Hihetetlen! Van még egy teknős farm is a környéken, ahol a kis teknősöket nevelik amíg nagy teknősök nem lesznek. (Erről eszembe jut a kis mókusok kenyérre is kenhetik, a nagy mókusok süteménybe is tölthetik reklám kb 20 évvel ezelőttről :) )

Screen Shot 2016-02-02 at 19.55.14

Családias Rizs és Curry

Minden faluban van néhány helyi család akiknél kb csak egy féle ételt lehet enni: rizs és curry. Na ez az étel, ami sehol sem ugyan az, tehát ha csak ezt eszed amíg Sri Lankán vagy, akkor is kb 100 féle ételt kóstoltál. A rizs az rizs oké. De a curry: dhal (lencse), bab, spenót, kókuszrost, padlizsán, hagyma, répa és ezek keveréke, néha külön, néha együtt, néha külön tálakban, néha egymásra téve. És papadam: kisütött vékony ropogós valami, ami lehet köményes esetleg chillis vagy currys. Egyébként még Indiában sincs pontos leírása annak, hogy mi az a curry. Fűszer vagy maga a keverék esetleg az étel maga.

Nemsokára folytatom :)

Kommentek

Posted in blog, Uncategorized
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons