Megérkezés újra a paradicsomba – Sri Lanka 1.

Utazás Sri Lankára

Hiába már harmadszor jöttem Sri Lankára, az érzés, hogy ez maga a paradicsom, csak erősödött. Itt minden megvan, ami ahhoz kell, hogy teljes legyen az életem. Most például valami sakálféle kutya vonyított egyet itt az erdőben. Remek :) Lássuk, hogy is kezdődött idén. Előre szólok, nem vagyok az a nagy blogolós ömlengős fajta. Igyekszem azért összeszedni mi is történt az első 2 napban az utazás és az érkezés ürügyén.

Az egész úgy kezdődött, hogy a gépem egy órával később indult aztán késett fél órát még pluszban. Mindenki a gépen aki Dubaiba, Kairóba ment, lekéste a csatlakozást, nekem mázlim volt, hogy most nem centizte ki a Turksih és még így is maradt másfél órám, így vehettem vizet 3 euróért :) Most lőttek egyet az erdőben, alakul az este. Sakál 2. Várom a második lövést.

Visszatérve az induláshoz, már az első gépen szervíroz ételt a Turskish és mivel bejelöltem, hogy vega ételt kérek így szomorúan néztem a többiek parmezános csirkéjét. A cserére azt mondta sztui, hogy “sorry sir” (elnézést uram, de állatira nem adhatok belőle). Úgyhogy maradt nekem a brokkoli és a padlizsán. Megjegyzem a Turkish ételei szerintem a legjobbak a légitársaságok között. Valahogy így nézett ki:

IMG_2760

Várakozás Istanbulban

A várakozást próbáltam WiFi-s telefonálással elütni (javaslom mindenkinek a CheapVoipt app-ot ami van IOs-re és Androidra is (http://cheapvoip.com ) ahova, ha feltöltesz legalább 10 dolcsit, akkor 0.02-ért tudsz bárhova telefonálni a világon, az első 10 perc vezetékes telefonra pedig ingyenes. Szóval, ha Istanbulban WiFi kell, akkor hiába mondja mindenki, hogy fizetős – nem az. Menj a Starbuckshoz és mellette van egy Wispotter nevű kütyü, ami leolvassa a beszállákártyádat, majd 2 órát netezhetsz ingyen. Kapsz egy pin kódot, amit ha csatlakozol a Wispotter hálózathoz, akkor kell megadni. Kezdenek megzabálni a szúnyogok és üvölt a sakál, bemegyek a szobába, bár még nem lőttek újra.

IMG_2762

A Maldív szigetekre akarok menni

Megállt a gép másfél óra helyett két és félre a Maldív szigeteken. Nem is fűznék túl sok szöveget a képhez – kivéve, hogy megint vonyít valami a erdőben.

IMG_2764

Erre 5 év után kell rájönnöm

Istanbul és a Maldív szigetek között hét és fél óra viszonylag gyorsan telt, megnéztem a Marsi c. filmet, már láttam egyszer, nagyon jó :)   Vetten még 24.5 euróért egy akkumulátoros mobil töltőt. Aztán megtaláltam ezt az ülés alatt a gépen – 5 éve egyszer sem tűnt fel, vagy újdonság. Remélem az utóbbi :)

IMG_2772

Szerezzünk SIM kártyát

Sri Lankára érkezve jó lehetőség az alábbi üzlet – 10 dolcsi 8GB internet vagy 18 dolcsi 28 GB. Szinte akárhova megyek van 3G, a legtöbb helyen 4G. A fent említett cheapvoip appal szinte bárhonnan tudunk fillérekért telefonálni, mindössze egy útlevél másolat kell hozzá. Szóval, ha Sri Lankára jössz, mindenképp szerezz egy ilyet – akár a térképhez, akár telefonáláshoz nagyon jól jön.

IMG_2776

Hibridek Kínából

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az első szállást nem örökítettem meg, annyira fáradt voltam, hogy elfelejtettem fotózni :( viszont, másnap reggelre rendeltem egy taxit, úgyhogy irány a tenger Unawatunánál. Itt jött a meglepetés: a taxis egy hibrid Priusszal jött. Sőt, minden harmadik autó hibrid. Néhány valami ismeretlen márka (VongYongGong és társai), de ez pl eredeti kínai Prius volt – kb 65 lakh-ba kerül, azaz 6.5 millió rupiába, tehát kb 13 millió forintba. Itt elég furán a 100.000-t hívják lakhnak és nem milliókban számolnak, hanem lakhokban. Megjöttek a sakál haverjai és szerintem most kártyáztak egyet, majd csalhatott az egyik, mert durva háború megy. Lövés még mindig nem volt, lehet, hogy csak egy petárda volt, de ki tudja.

IMG_2786

Szerintem vegyük meg

A szállást amit kinéztem átvette egy orosz pár a gyerekükkel, aki végigüvöltötte az ott töltött pár percet. A gond inkább mondjuk a volt, hogy négyszeres árat kértek a tavalyihoz képest. De azért megmutatom a mellette lévő házat, hogy legyen viszonyítási alap. (Igen előtte jobbra egy medence van.) Kiderült, hogy ez pedig felújítás alatt van. Kár pedig saját pincérünk lett volna :)

IMG_2790

Csak a kilátás miatt maradok itt

Végül a harmadik hely bejött. Ez a kilátás a szoba erkélyéről (a szobáról meg a helyről később írok, tündér mindenki).

IMG_2792

Minden hol jó, de a legjobb kutya

Akárhova utaztam eddig Ázsiában, mindenhol lett egy kutyám. Itt sincs másképp, Ő Lisa. Meg kell zabálni, bár itt nem látszik, de állandóan kilóg a nyelve elöl :)

IMG_2793

Rice and curry my friend (Rizs és curry barátom)

A délután folyamán pénzváltót kerestem, be is mentünk Galléba, ez kb. 10km Unawatunától vissza Colombó felé északra. A pénzváltónál nem mertem fotózni, mert egy muszlim banda barlangjába keveredtem, akik a pénzváltós app középárfolyamánál jobban váltották az eurót, ne kérdezzétek hogyan. Szakáll, kaftán, üveg ablak mögötti pénzszámolás, számológép mindenhol és mindenki fehér pizsama szerű cuccban. Pár fegyver még hiányzott az összhatáshoz. Na jó, mindenki állati jó fej volt, túlzok. Közben csitul a sakál háború.

IMG_2797

Holnap megpróbálom nektek lencsevégre kapni a varánuszt, ami itt lakik nem messze a kis folyónál. Az egész helyből amúgy árad a tökéletes nyugalom, senki sem siet sehova, mindenki mosolyog és “everything possible my friend” – azaz minden lehetséges barátom – és igen, az “is” “are” és egyéb nyelvtani szerkezetek jórészt itt hiányoznak, de nincs is rájuk túl nagy szükség. Ezen a helyen lakom tehát most:

IMG_2796

Holnap folytatjuk :)

Kommentek

Posted in blog, Uncategorized
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons