5. nap Old Goa, Panjim, Mangalore

Reggel elhagyjuk szeretett aramboli tengerpartunkat és elindulunk OLD GOÁRA.

A várost a 15. században Bijapul szultán alapította. Akkoriban várárok vette körül, itt állt a Sah palotája, valamint mecsetei és templomai is.
A 16. században a portugálok uralma alatt a tartomány fővárosa lett, egészen 1759-ig.

 St. Augustin church maradéka

A 16. század közepén Goa portugál gyarmatai, különösen Old Goa volt a kereszténység központja. A portugál vezetés – miután székhelyét ide helyezte – parancsba adta, hogy mindenkinek evangélistának kell lennie. A népesség ekkor majdnem 200 000 főre rúgott, ami a pestis és a malária miatt a 18. századra 15 000 főre csökkent. Ekkor költözött 10 km-rel arrébb, Pangim-ba a vezetőség.

  Assisi St. Ferenc templomkertje

 Assisi Szent Ferenc temploma

 Chapel of St Anthony

 

MANGALORE felé vesszük az irányt, érkezéstől függően még este, vagy másnap reggel belekóstolunk a mangalore-i forgatagba, megnézünk csodás templomot, valamint a tengerpartot.

Mangalore egy hindu istennő, Mangaladevi után kapta a nevét. A helyiek többféleképpen is hívják a várost, mint pl. Mangalooru, Mangalapuram, Kudla, Kodial, Mikala vagy Manjarun.

Az Arab-tenger partján fekszik, ezért a tengeri kereskedelem részévé vált, s a mai napig India egyik jelentős kikötővárosa. Az ország kávé-exportjának 75%-a, valamint a kesudió-export nagy része is itt áramlik keresztül.

Mangalore tengerpartjairól, templomairól és iparáról híres leginkább, de számos iskolája és egyeteme miatt az oktatás bölcsőjének is nevezik Karnatakában.

India, és a világ különböző pontjairól érkeznek ide diákok, hogy mérnöki illetve orvosi diplomát szerezzenek, ezért gyakorlatilag a kultúra és a vallás olvasztótégelye is.

Mangalore sok temploma közül az egyik legkedveltebb a Kadri Manjunateswara. A 10. században épült alapokat a 14. században restaurálták, s erősítették meg.

A hegy lábánál elhelyezkedő templom kilenc vizesblokkal van kiegészítve – ezek a fürdők az indiai templomok tartozékai – s egy kert öleli körül őket.

Legfőbb jellegzetességük a folyamatosan áramló víz (Gomukha – a szent tehén szájából áradó víz). A helyiek hisznek benne, hogy gyógyító hatással bír mindenféle bőrbetegségre.

Itt található Lokeshwara (a buddhista mitológiában a könyörületesség istene, másik nevén Avalokiteshwara) bronzszobra is, mely a legszebb, legkidolgozottabb szoborként van számontartva Indiában.

A hegyre felsétálva elénk tárul egy kis barlangokkal színesített világ, s megtalálhatjuk Hanuman,  a majomisten hatalmas szobrát is egy aprócska park közepén.

Kommentek

Posted in Uncategorized
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons