6-7. nap Bylakuppe (Karnataka mini Tibetje)

Mangalore után egy körülbelül másfél óra buszozás után jutunk el  a mini Tibetként is emlegetett BYLAKUPPE-be.  Az innen 6 km-re fekvő Kushalnagar városában szállunk meg.

Kihasználatlan földterületéből 3000 holdat különítettek el arra a célra, hogy a szerzetesek felépíthessék kolostoraikat és lakóházaikat. Az 1960-as évek elején majd 1000 tibeti szerzetes érkezett és látott munkához, hogy megteremtse a ma  már 14000 főt számláló, mini Tibetként is emlegetett helyet, mely számos iskolájával, kolostorával és templomával inkább nevezhető a Tibeti Buddhizmus jelentős központjának, mint egyszerű tábornak.

Otthont ad többek között az egyik legnagyobb buddhista egyetemnek – a Sera Monastic University-nek, melynek eredeti épülete elpusztult Lhasa-ban az 1959-es felkelés alatt, ahol többszáz buddhista szerzetes is életét vesztette. A kezdeti szomorúság után a túlélők Bylakuppébe vándoroltak és az indiai kormány segítségével felépítették az eredeti épületek hasonmását, a Sera Mé, a Sera Jé egyetemét és a Great Assambly Hall-t.

3000 főnél is több szerzetes éli itt mindennapjait, sokan utaznak közülük a világ különböző országaiba, hogy Dharma központokat építsenek és átadják az embereknek a buddhizmus tanait.

Egyéb jelentős kolostorok: a Tashilunpo Monastery, mely a Sera-val együtt a Gelukpa (http://en.wikipedia.org/wiki/Gelukpa) vonalat képviseli, valamint a Nyingma hagyományoknak szentelt Namdroling kolostor (ismertebb nevén Golden Temple),

mely otthona egy 5000 főt számláló szanghának, valamint Shedra (http://en.wikipedia.org/wiki/Shedra) és kórház is működik benne.

Barangolásunk alatt bepillanthatunk a helyi thanka-festő műhelybe, ahol megcsodálhatjuk ezt az aprólékos, különösen sok türelmet és kézügyességet igénylő alkotómunkát,

ha pedig gasztronómiai élményre vágyunk, megkóstolhatjuk egy helyi étteremben az autentikus tibeti momo-t (:

 

Amennyiben igény van rá, a következő állomásunk előtt meglátogathatunk egy ELEFÁNT FARMOT, ami 10 perc buszozásra és 1 km sétára van Kushalnagartól. Itt fürdethetünk, etethetünk elefántokat (ennek a kis kiruccanásnak a költsége hozzávetőleg 1500-2000 forint).

 

Kommentek

Posted in Uncategorized
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons