Samosa


SAMOSAt mindenhol lehet enni Indiában… szerintem kell is :-) Vonaton, pályaudvaron, kifőzdében, utcai árusnál, hol ilyen, hol olyan töltelékkel, hol kevésbé, hol erősebben fűszerezve.

És otthon is elkészíthető, saját ízlésünkre formálható.

 

 

Hozzávalók: 4 személyre

A tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 2 cl olaj
  • 1 dl víz
  • 1 dkg kesudió
  • só.

A töltelékhez:

  • 30 dkg főtt burgonya
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg zöldborsó
  • 1 kanál friss gyömbér
  • 3 kk. víz
  • 3 kk friss koriander (vagy őrölt)
  • 1 kk száraz koriander (vagy őrölt)
  • 1 kk koriandermag
  • 1 kk garam masala
  • 3 kk őrölt kömény
  • 1 kk Cayenne bors
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A tészta elkészítése: Egy tányérba szórjuk a finomlisztet, hozzáadjuk a vizet, olajat és ösz-
szedolgozzuk. Az összegyúrt tésztát kb. 10 cm átmérőjű darabokra nyújtjuk.

A töltelék elkészítése: Lereszeljük a krumplit, megfűszerezzük és miután összekevertük, ki
fogjuk sütni. Előbb azonban egy serpenyőben olajat hevítünk, majd sorrendben először bele-
tesszük a koriandermagot, zöldborsót, a fűszereket és összekeverjük. Hozzáadjuk az előre
elkészített krumpli-keveréket, mellyel tovább sütjük. Legvégül kerül bele a gyömbér. A
samosa tésztájából kis tölcséreket formázunk, és ezekbe töltjük a kész tölteléket. Legvégül
forró olajban kisütjük őket. Tálaláskor szárazmenta, joghurt és fűszerek elegyéből összeállí-
tott szószt adunk hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

 

Kommentek

Tagged with:
Posted in gastro
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons