SAMOSAt mindenhol lehet enni Indiában… szerintem kell is Vonaton, pályaudvaron, kifőzdében, utcai árusnál, hol ilyen, hol olyan töltelékkel, hol kevésbé, hol erősebben fűszerezve.
És otthon is elkészíthető, saját ízlésünkre formálható.
Hozzávalók: 4 személyre
A tésztához:
- 15 dkg liszt
- 2 cl olaj
- 1 dl víz
- 1 dkg kesudió
- só.
A töltelékhez:
- 30 dkg főtt burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 10 dkg zöldborsó
- 1 kanál friss gyömbér
- 3 kk. víz
- 3 kk friss koriander (vagy őrölt)
- 1 kk száraz koriander (vagy őrölt)
- 1 kk koriandermag
- 1 kk garam masala
- 3 kk őrölt kömény
- 1 kk Cayenne bors
- só
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tészta elkészítése: Egy tányérba szórjuk a finomlisztet, hozzáadjuk a vizet, olajat és ösz-
szedolgozzuk. Az összegyúrt tésztát kb. 10 cm átmérőjű darabokra nyújtjuk.
A töltelék elkészítése: Lereszeljük a krumplit, megfűszerezzük és miután összekevertük, ki
fogjuk sütni. Előbb azonban egy serpenyőben olajat hevítünk, majd sorrendben először bele-
tesszük a koriandermagot, zöldborsót, a fűszereket és összekeverjük. Hozzáadjuk az előre
elkészített krumpli-keveréket, mellyel tovább sütjük. Legvégül kerül bele a gyömbér. A
samosa tésztájából kis tölcséreket formázunk, és ezekbe töltjük a kész tölteléket. Legvégül
forró olajban kisütjük őket. Tálaláskor szárazmenta, joghurt és fűszerek elegyéből összeállí-
tott szószt adunk hozzá.
Jó étvágyat hozzá!