Dhálnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljes értékű tápláléka a védikus konyhának. A Thali elengedhetetlen összetevője. Imádom a Dhált ráönteni a rizsre és meglocsolni egy kis tejföllel (illetve Indiában curddel).
Hozzávalók:
1 csésze piros lencse
1 liter víz (vagy zöldségleves alap)
1 evőkanál ghí vagy vaj
5 db curry levél
1 teáskanál fekete mustármag
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
2 gerezd fokhagyma összevágva
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál koriander, vagy petrezselyemzöldje
½ teáskanál só
Elkészítés:
Többször átöblítjük, majd vízben feltesszük a vörös lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején fedő nélkül 30 percig főzzük, időnként megkeverve, hogy le ne égjen. Figyeljük közben a lencsét, mert a vörös lencse általában nagyon hamar megfő, nem biztos, hogy kell neki 30 perc.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk, és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.