Csirke Biryani

Még nem volt húsos recept a Gastro Blogban (na jó rákos már volt, de az nem ugyanaz), pótolnunk kellett ezt a hiányt.

Bemutatok egy elsőre bonyolultnak tűnő receptet, de megnyugtathatok mindenkit, hogy csak ki kell mérni a sok fűszert és beletenni a pácba, ezzel a munka nagy részét el is végeztük. Csak annyit mondhatok, HAJRÁ, próbáljátok ki és írjátok meg milyen lett, hogy ízlett!

Hozzávalók (3-4 személyre):

 700 g csirke (mell, alsócomb, felsőcomb)
5 tk. natúr joghurt
2 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
50 ml olaj (eredetileg ghí)
 2-3 ek. gyömbér-fokhagyma paszta *
2 nagyobb babérlevél
5-6 db kardamom
8-10 szem egész bors
2 tk. kömény (egész!)
5 db szegfűszeg
1 közepes rúd fahéj (vagy egy mokkáskanál őrölt)
2 tk. kurkuma
fél tk. őrölt koriander
1 tk. só
1 púposabb tk. őrölt chili (vagy piros paprika)
 2+1 tk. sáfrány
 6-7 friss mentalevél
3-4 ágnyi friss koriander
fél lime
1 kisebb (kb 5 cm) zöld chili
* a paszta ázsiai boltban szerezhető be, ha nem tudunk venni, akkor egy kisujjnyi reszelt gyömbérrel és 4-5 gerezd fokhagymával helyettesíthető

További hozzávalók a rizshez:

350 ml basmati rizs
2 tk só
1 ek. olaj
1 nagyobb babérlevél
2 db kardamom
1 kisebb darab, vagy egy késhegynyi őrölt fahéj
víz

Elkészítés:

A hagymákat vékony szeletekre vágjuk. Az olajat először nagy lángon felforrósítjuk, majd beledobjuk a hagymát és a tüzet közepesre mérsékeljük. A cél az, hogy szép lassan megfonnyadjanak, és aranybarnára süljenek a hagymaszeletek. Időnként érdemes megkavargatni, nehogy megégjenek az alul lévők! Körülbelül 15 percig tart a folyamat.

Ezalatt elkészítjük a csirkét. A combokról – és ha van rajta a mellről is – leszedjük a bőrt, mert arra nem lesz szükségünk. Megmossuk és megszárítjuk a húsokat, majd egy tálba tesszük őket. Hozzáadjuk a fűszereket a sáfrány kivételével, majd rákanalazzuk a joghurtot és belefacsarjuk a lime levét. Felaprítjuk a koriander és a menta leveleket, majd ezek felét is hozzáadjuk a páchoz (a másik felére később, a rizsnél lesz szükségünk). A chilit szintén felaprítjuk és a piros paprikával/chiliporral együtt ezt is a tálba szórjuk.
Ha a hagyma kész, kiszedjük egy papírtörlőre/szalvétára és hagyjuk állni kicsit, hogy a felesleges olaj felszívódjon.
Amikor ez megtörtént, akkor a hagyma felét is hozzákeverjük a joghurtos páchoz, majd jól megforgatjuk benne a húsokat és hagyjuk állni legalább egy órát (ha hűtőben hagyjuk, akkor hamarabb ki kell venni, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor sütni kezdjük!).
Amíg a hús pácolódik, a rizst megmossuk, és felöntjük vízzel. Szintén állni hagyjuk.
Egy óra múlva leszűrjük a rizst majd feltesszük főni (annyi vízzel, hogy együtt legyen 1,5 liter). Adjuk hozzá a sót, a babérlevelet, a kardamomt és a fahéjat. Forraljuk fel a vizet és ha forr, akkor még max. 5 percig főzzük benne a rizst (végig zubogjon a víz, nem kell lejjebb kapcsolni). A cél, hogy félkeményre főzzük a rizsszemeket, olyanra, hogy még kemény legyen a külseje, de el lehessen “nyomni”.
Ha elkészült a rizs, szűrjük le. Vegyünk elő egy nagyobb (5 literes) lábast, kenjük ki olajjal. Az aljára fektessük a húsokat a szósszal együtt, öntsük rá a rizst, szórjuk a tetejére a maradék menta-koriander leveleket és a hagymát, hintsük meg egy tk. sáfránnyal.
Forraljunk fel egy kisebb edényben kb 50 ml vizet és főzzük benne a többi sáfrányt, addig, hogy megszínezze a vizet (pár perc). A levet szűrjük le és locsoljuk meg vele a rizs tetejét.
Az edényt fedjük le. Jól záródó fedőt keressünk, ha a tetején van lyuk, akkor azt is dugaszoljuk be papírtörlővel, mert fontos, hogy a gőz ne távozzon az edényből, esetleg még egy kisebb konyharuhával is letakarhatjuk a fedőt. Először közepes lángon főzzük kb. 5 percig a biryanit, majd takarékra visszakapcsolva 25-30 percig anélkül, hogy a fedőt leemelnénk róla.
Ha kész, máris tálalhatjuk. A csípősebb verzióhoz érdemes egy kevés joghurtot is felszolgálni öntetként ;)

Kommentek

Tagged with:
Posted in gastro
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons