Chutney (csatni)

Itthon a vajas kenyérre teszünk egy kis fincsi barack lekvárt, vagy a camembert sajt mellé eszünk áfonya lekvárt, sütünk velük sütit, ez a “lökött” indiai nép meg húsokhoz, szabjihoz eszi, ráadásul csípősen és fűszeresen…és milyen jól teszik :-)

Hozzávalók:

    • 1 savanyú alma
    • 1 alma nagyságú őszibarack
    • 15 dkg szilva
    • 2 evőkanál mazsola
    • 25 dkg cukor
    • 6 gerezd fokhagyma
    • 2 evőkanál currypor
    • 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag
    • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
    • 1 mokkáskanál Cayenne bors
    • 1 teáskanál só
    • 0,5 dl ecet

Elkészítés:

A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom, hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet. Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni. Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.

Tipp:

  • használhatunk friss gyömbért és chili paprikát is az őrölt fűszerek helyett, el nem rontjuk
  • curry helyett próbálkozhatunk garam masalával is 
  • szinte bármilyen gyümölccsel kombinálhatjuk

Jó étvágyat hozzá!

Kommentek

Tagged with:
Posted in gastro
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons