Itthon a vajas kenyérre teszünk egy kis fincsi barack lekvárt, vagy a camembert sajt mellé eszünk áfonya lekvárt, sütünk velük sütit, ez a “lökött” indiai nép meg húsokhoz, szabjihoz eszi, ráadásul csípősen és fűszeresen…és milyen jól teszik
Hozzávalók:
- 1 savanyú alma
- 1 alma nagyságú őszibarack
- 15 dkg szilva
- 2 evőkanál mazsola
- 25 dkg cukor
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál currypor
- 1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag
- 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
- 1 mokkáskanál Cayenne bors
- 1 teáskanál só
- 0,5 dl ecet
Elkészítés:
A megmosott, meghámozott és kimagozott gyümölcsöket apróra vágom, hozzáadom a leszárazott mazsolát, a tisztított, zúzott fokhagymát és az ecetet. Fedő alatt, kis lángon kezdem főzni. Közben a cukrot kis lábosba téve szárazon megpirítom, majd óvatosan felöntöm 0,5 dl vízzel és állandó kevergetés közben folyósra melegítem. Ha a cukor teljesen feloldódott, a gyümölcsös péphez hozzáöntöm a fűszerekkel együtt. Addig főzöm, amíg lekvársűrűségű nem lesz. Ha kihűlt, kis üvegekbe téve hűtőszekrényben tárolom. Nagyon sokáig eláll.
Tipp:
- használhatunk friss gyömbért és chili paprikát is az őrölt fűszerek helyett, el nem rontjuk
- curry helyett próbálkozhatunk garam masalával is
- szinte bármilyen gyümölccsel kombinálhatjuk
Jó étvágyat hozzá!