Egy indiai családban mindennap asztalra kerül valamilyen kenyérlepény féleség. Az elkészítésnek nemzedékekre visszanyúló hagyományai vannak. Az anya már 7-8 éves korában megtanítja a lányát a kenyérlepény készítés művészetére, úgy tartják ezáltal válhat igazi háziasszonnyá.
Három fajta kenyérlepényt mutatunk be:
- Chapati – a legegyszerűbben elkészíthető lepény
- Naan – ez már élesztővel készül
- Puri – olajban kisütött lepény
Chapati (csapáti) – hindiül Roti
Hozzávalók:
250 g átszitált teljes kiőrlésű liszt, 150 ml langyos víz, 1/2 kávéskanál só, 2-3 evőkanál olvasztott vaj, 15 kávéskanál vaj a tetejére
Elkészítés:
A sót elkeverjük, a lisztel. Elmorzsoljuk benne az olvasztott vajat. Lassanként hozzáadunk annyi vizet, hogy igen lágy tésztát kapjunk. Nyújtódeszkán 6-8 percig gyúrjuk, míg fényes nem lesz.
Nyirkos ruhával lefedjük és 1/2 órát pihentetjük. Ismét átgyúrjuk. Egy vastag fenekű palacsintasütőt vagy serpenyőt közepes tűznél melegítünk. Közben a tésztából 15 egyforma nagyságú gombócot formálunk. Lisztbe forgatjuk őket, és egyenletesen vékony lepénykéket nyújtunk belőlük. Kb. 14 cm átmérőjű kerek lapokat kapunk.
Az elsőt a palacsintasütőbe helyezzük. Mikor a felszínén apró fehér buborékok jelennek meg, megfordítjuk, és addig sütjük, míg az egészet elborítják a buborékok. Ekkor a csapátit átfordítva (vagyis azzal a felével lefelé, amelyik eddig felül volt) erős nyílt lángra helyezzük, majd amikor labdaszerűen felfújódott, megfordítjuk, és még 5 másodpercig pirítjuk. A kész csapátinak átsültnek kell lennie, felfúvódottnak, és a felszínén barna foltosnak. Előmelegített tányérra helyezzük, és olvasztott vajjal megkenjük a felső oldalát. Ugyanígy járunk el a többi lepénykével, a kész csapátikat pedig gúlaszerűen egymás tetejére halmozzuk.
A tészta elkészítési ideje pihentetéssel: 45 perc
A csapátik elkészítési ideje darabomként: 2-3 perc
Naan (4 db)
Hozzávalók
1,5 dl langyos víz (a tapasztalat azt mutatja, hogy kevesebb víz is elég)
3/4 kk friss élesztő
25 dkg liszt (nekem ennél jóval több kellett)
2,5 ek joghurt
3/4 kk sütőpor
napraforgóolaj
1/2 kk só
Elkészítés
1. Az élesztőt a langyos vízben felfuttatom egy nagy tálban. Majd hozzáadom a liszt felét, és villával elkevergetem. Letakarom a tálat és meleg helyen 30 percet pihentetem.
2. Ha ez megvan, belekeverem a joghurtot, elkeverem, majd a maradék lisztet, a sót és a sütőport. Ezt kézzel aztán össze kell keverni, amíg egy ragacsos tésztalabdát nem kapunk (ha kell, még adjunk hozzá lisztet). Ezután hozzáadom az olajat, és ezzel is összekeverem, majd megint pihenhet 15 percig.
3. Ha már összeállt, akkor négyfelé osztom. Egy wokban vagy serpenyőben kis olajat melegítek, kézzel kinyújtom a darabokat és oldalankánt egy két perc alatt megsütöm.
Puri – azaz zsiradékban sült lepény
Ez a kis finomság a leggyorsabban elkészíthető indiai lepényféle. Elkészítése a kezdő szakácsok számára sem nehéz feladat, jártasabbak hatalmas üstökben akár huszat is képesek egyszerre (azaz 4-5 perc alatt) megsütni! Ízletes csemegeként akár magában is fogyaszthatjuk mártásokkal, szószokkal, zöldségekkel körítve, de legfőképpen főzelékételekhez, levesekhez,főtt ételekkel ajánljuk kiegészítőként. Porcukorral meghintve, lekvárral vagy csokoládészosszal ízletes édességet kreálhatunk belőle.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű liszt,
10 dkg fehér liszt,
1/2 kk só,
1 ek ghí (tisztított vaj) vagy olaj,
1,75 dl meleg víz,
ghí (tisztított vaj) vagy növényi olaj a sütéshez
Elkészítés:
A sót és a kétfajta lisztet elkeverjük, majd elmorzsoljuk benne a vajat vagy a ghít. Lassanként hozzáadjuk a vizet. Ízlés szerint fűszereket is adhatunk a tésztához. Vajas kézzel 5-8 percig gyúrjuk. Fényes, kemény tésztát kapunk. A ghít felmelegítjük.
Közben a tésztát 16 gombócra osztjuk és egy kis ghí vagy olaj segítségével kerek, egyenletes vastagságú kis lepénykéket sodrunk belőlük. (Ne használjunk lisztet, mert a lepényekről lehulló liszt beszennyezné a zsiradékot.) A forró zsiradékba belecsúsztatunk egy lepénykét, óvatosan, hogy nehogy megégessük az ujjunkat. Pár másodperc múlva a felszínre emelkedik. Azonnal finoman nyomkodjuk le egy lukacsos kanál hátuljával. Luftballonszerűen fel fog fúvódni. Fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát további 30 másodpercig, aztán egy szűrőben vagy szalvétán csöpögtessük le róla a felesleges zsiradékot. Ugyanígy járunk el valamennyi purival.