Tikka masala rákkal

Egy Arambolhoz közeli kisvárosba robogóztunk át egy ott élő magyar barátunkhoz, a nagy sétálás közben betértünk egy nagyon menő kinézetű étterembe. Teljesen nyugati színvonal és kiszolgálás. A tikka masalat már több helyen láttam felbukkani, hol csirkével, hol zöldségekkel. Igazi gyomorizgató élmény látni a pálcikára felszúrt összetevőket, amint egy piros szószba mártják és megsütik, gondoltam kipróbálom. Tervem bejött, nagyon élveztem a tikka masala ízeit. Kedves barátnőnk nem volt rest, megkérdezte az udvaron látványkonyhán sütögető indiai úriembert, hogyan is készül ez a fűszeres szósz. Nemsokára írunk a fűszerekről, szószokról, abban a bejegyzésben mindenképp megemlítjük.

Addig is megosztok Veletek egy rákos Tikka Masala receptet.

 Hozzávalók (4 személyre)

25 dkg garnéla rákfarok (lehet királyrák is)
1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
10 dkg paradicsompüré
2 evőkanál natúr joghurt
2-3 ek tandori masala fűszerkeverék (piros)
1 evőkanál currypor
1/2 evőkanál őrölt gyömbér
olivaolaj (extra szűz), só, bors

Elkészítés:

A rákfarkakat megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk (ez opcionális, így spirálos alakja lesz és jobban átveszi a mártást is).

A vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és apróra szeljük (intenzívebb íz érdekében reszeljük az ételbe) és a paradicsomot apróra kockázzuk.

1-2 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (csipet sóval, így jobban kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fokhagymát.

Ha a paradicsom levet ereszt adjuk hozzá a paradicsompürét, majd fűszerezzük (ha túl sűrű, akkor 1 dl vízzel öntsük fel).

Tegyük a mártásba a tisztított rákot és 5 percig főzzük össze.

Tűzről lehúzva keverjük bele a joghurtot, majd visszatéve a tűzre pár percig főzzük össze. Joghurt nélkül is finom.

Tálaljuk friss korianderrel megszórva, mellé pedig adjunk gyorsan elkészíthető csapatit (indiai kenyér).

Kommentek

Posted in gastro
Show Buttons
Share On Facebook
Share On Youtube
Contact us
Hide Buttons