Egy Arambolhoz közeli kisvárosba robogóztunk át egy ott élő magyar barátunkhoz, a nagy sétálás közben betértünk egy nagyon menő kinézetű étterembe. Teljesen nyugati színvonal és kiszolgálás. A tikka masalat már több helyen láttam felbukkani, hol csirkével, hol zöldségekkel. Igazi gyomorizgató élmény látni a pálcikára felszúrt összetevőket, amint egy piros szószba mártják és megsütik, gondoltam kipróbálom. Tervem bejött, nagyon élveztem a tikka masala ízeit. Kedves barátnőnk nem volt rest, megkérdezte az udvaron látványkonyhán sütögető indiai úriembert, hogyan is készül ez a fűszeres szósz. Nemsokára írunk a fűszerekről, szószokról, abban a bejegyzésben mindenképp megemlítjük.
Addig is megosztok Veletek egy rákos Tikka Masala receptet.
Hozzávalók (4 személyre)
25 dkg garnéla rákfarok (lehet királyrák is)
1 db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
10 dkg paradicsompüré
2 evőkanál natúr joghurt
2-3 ek tandori masala fűszerkeverék (piros)
1 evőkanál currypor
1/2 evőkanál őrölt gyömbér
olivaolaj (extra szűz), só, bors
Elkészítés:
A rákfarkakat megtisztítjuk és hosszában félbevágjuk (ez opcionális, így spirálos alakja lesz és jobban átveszi a mártást is).
A vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk, a fokhagymát megtisztítjuk és apróra szeljük (intenzívebb íz érdekében reszeljük az ételbe) és a paradicsomot apróra kockázzuk.
1-2 evőkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát (csipet sóval, így jobban kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a paradicsomot és a fokhagymát.
Ha a paradicsom levet ereszt adjuk hozzá a paradicsompürét, majd fűszerezzük (ha túl sűrű, akkor 1 dl vízzel öntsük fel).
Tegyük a mártásba a tisztított rákot és 5 percig főzzük össze.
Tűzről lehúzva keverjük bele a joghurtot, majd visszatéve a tűzre pár percig főzzük össze. Joghurt nélkül is finom.
Tálaljuk friss korianderrel megszórva, mellé pedig adjunk gyorsan elkészíthető csapatit (indiai kenyér).