Sétálgatsz egy indiai utcán, vársz a vonatra, ülsz a vonaton vagy a tengerparton és mit hallasz: “chai…chai…chai”, majd megjelenik egy indiai férfi kezében egy fényesen csillogó termosszal és kis 1 dl-es poharakkal. Te kérsz egyet 5-10 rupiért (20-40 forint) és már szürcsölheted is India nemzeti italát.
De mi is az a chai? Tejjel, cukorral és fűszerekkel főzött tea. Nagyon változatosan készítik, ahány ház annyi szokás.
Anno régen az angolok ismertették meg az indiaiakkal a teázás fortélyait (addig “csak” gyógynövényként használták), majd India egész területén elterjedt. Ma már szerintem elképzelhetetlen egy indiainak akár egy nap is chai nélkül.
Azt mondják, hogy az ayurvédikus táplálkozás elősegítésére a reggeli étkezés végén, majd kora délután egy-egy chai csodákra képes, azt gondolom Mi ennek sokszor eleget is tettünk kint létünk során
Receptek tucatjait találhatjuk meg az interneten, könyvekben. Fűszerezett változatát Masala Chainak is hívják.
Alapvető összetevői: fahéj darabok, gyömbér darabok, kardamon mag, szegfűszeg és bors. Ezeket tetszés szerint variálhatjuk, hozzáadhatunk még más fűszereket is, vagy használhatunk készen kapható tea masala keveréket is.
Íme egy recept a sok közül.
Hozzávalók:
- 6 dl víz
- 5 dl tej
- 3-4 evőkanál cukor (ki mennyire édes szájú, de utólag is lehet hozzátenni még – nádcukorral nagyon finom)
- 2-3 evőkanál szálas tea (Assam, Darjeeling – ne Earl Grey) vagy 3-4 filter
- 3-4 cm friss gyömbér
- 1 kk tea masala
Elkészítés:
Feltesszük a vizet a teával, a cukorral és a gyömbérrel. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a tejet és újra felforraljuk. Ekkor tesszük bele a tea masalat. Levesszük a gázt takarékra, megkavarjuk a teánkat, majd mikor ismét felforr és már majdnem kifut, akkor elzárjuk a gázt. Poharakba, bögrékbe töltjük egy szűrőn átszűrve.
Egy kedves indiai úriember hasonlóan készíti el a chait az alábbi linken:
Próbáld ki itthon, majd tapasztald meg Velünk, milyen Indiában